Incassomomenten energieleveranciers

Elke maand vallen ze weer op de mat, de rekeningen voor de maandelijkse vaste lasten. Verzekeringen, hypotheken en ook het voorschotbedrag voor energie. Maar wanneer incasseren de energieleveranciers het voorschotbedrag nou eigenlijk, mag dit zomaar veranderen en wat als je overstapt naar een andere leverancier?

Voorschat bedrag en de jaar- en/of eindafrekening

Een energiecontract heb je gemiddeld voor één jaar of langer. Per jaar betaal je een vast voorschotbedrag dat gebaseerd is op jouw jaarverbruik. Hiermee voorkom je dat je in één keer aan het eind van het jaar of zodra je je contract afsluiten, het gehele jaarbedrag moet betalen. Je betaalt dus eigenlijk per maand vooruit op je totale energiekosten van dat jaar. Omdat je in het zomerseizoen minder stroom en gas verbruikt dan in de winter, compenseer je hiermee de dure wintermaanden waarin je verbruik stijgt. Dit wordt automatisch verrekend door de energieleveranciers en hier hoef jij je geen zorgen om te maken. Na een jaar of aan het einde van je contract krijg je de jaar- en/of eindafrekening. Mocht je niet genoeg voorschot betaald hebben voor het verbruik van dat jaar, dan zal je moeten bijbetalen. Heb je minder verbruikt dan het verbruik waar je maandelijkse voorschot op is afgestemd? Dan zal je een x bedrag terugkrijgen van de energieleverancier.

Wanneer is het incassomoment van energieleveranciers?

Elke maand incasseren de meeste energieleverancier het voorschotbedrag. Vaak houden ze rekening met het moment dat het overgrote deel van de Nederlandse huishoudens hun salaris, uitkering of toeslagen ontvangt. Het incassomoment van energieleveranciers ligt dan ook vaak aan het begin of aan het einde van de maand. Best aardig eigenlijk van de energieleveranciers om hier rekening mee te houden! Op consumind.nl vindt u meer informatie op het gebied van het kiezen van een geschikte energieleverancier

Betaal ik dubbel bij een switch tussen energieleveranciers?

Wanneer je wisselt van energieleverancier is de kans groot dat dit niet op elkaar aansluit of dat je nieuwe contract halverwege de maand begint. Er wordt dan ook twee keer een voorschotbedrag geïncasseerd, maar het bedrag dat je teveel betaalt krijg je terug van je oude energieleverancier op je eindafrekening. Het lijkt dus misschien dat je dubbel betaalt maar dit is niet het geval! Je betaalt dus nooit te veel of dubbel.  

Vergelijk gemakkelijk meer dan 28 energieleveranciers in Nederland om nooit te veel te betalen voor je gas en stroom. Prettig geregeld!